Over de Heilige Thérèse van Lisieux

Bij het maken van Magnificat 90 hebben we ons heel bijzonder mogen laten inspireren door de H. Thérèse van Lisieux en haar kleine weg. Wat maakte haar heilig en wat bedoelen we met haar kleine weg?  

Heilige Thérèse laat ons een weg zien om je helemaal over te geven aan Zijn Liefde en hoe graag Hij heeft dat jij Hem, ook op een imperfecte manier, liefhebt. Door het boek te lezen en meer in gesprek te zijn met God ben ik vertrouwd geraakt met en in die Liefde, en vertrouw ik meer op die Liefde. Dat is voor mij zo’n grote verandering in mijn leven, waarvan ik hoop dat dat nog dagelijks zal groeien. Zoals één van de andere dames zei: het gaat er niet om dat je valt, het gaat er om hoe je weer opstaat.

Marianne, deelneemster

De heilige Thérèse van Lisieux is geboren in 1873, als jongste van 5 zussen. Als ze 4 jaar is, sterft haar moeder, wat haar heel gevoelig maakt. Ze groeit op en ontdekt al op jonge leeftijd de grote liefde die God voor haar heeft. Haar twee oudere zussen treden in het klooster in en zij voelt ook het verlangen zichzelf helemaal aan God te geven in het religieuze leven. Na vaak gehoord te hebben dat ze nog te jong is mag ze op 15-jarige leeftijd toch intreden. Uiteindelijk wordt ze ziek en na een lange lijdensweg sterft ze, op 24-jarige leeftijd, in de Karmel in Lisieux in 1897. Ze is op 17 mei 1925 heilig verklaard en is volgens Paus Pius XI de grootste heilige van de moderne tijd. Haar feestdag is op 1 oktober.

De heilige Thérèse staat erom bekend altijd klein (letterlijk en figuurlijk) te zijn geweest. Ze dacht dat ze niet zo’n grote heilige kon worden als andere heiligen die haar voorgingen, dus zegt ze: ‘Ik kan niet zo hoog als de geestelijke atleten, maar ik steek mijn armen naar boven uit en Hij tilt me op.’ Ze beseft dat door klein te zijn, God zijn werk kan doen door haar heen, en dat ze zo ook ‘naar boven’ kan gaan. Ze zegt: ‘Uiteindelijk heb ik mijn roeping gevonden: mijn roeping is de liefde.’ We zijn allemaal geroepen om een specifiek onderdeel, een ledemaat, van het lichaam van de kerk te zijn. Thérèse begreep dat God haar riep om het hart te zijn, van waaruit Zijn liefde naar alle ledematen stroomt. Ze begreep dat de liefde alle roepingen in zich had waar ze naar verlangde. In het bijzonder laten we ons in Magnificat 90 leiden door haar kleine weg van de liefde.

O Jezus, hoe zou ik toch aan alle kleine zielen kunnen vertellen hoe onzegbaar liefdevol je bent! Ik voel dat als je een nog zwakkere en kleinere ziel zou kunnen vinden dan die van mij, wat onmogelijk is, dan zou je die met nog grotere gunsten willen overladen, als zij zich maar vol vertrouwen over zou geven aan jouw oneindige Barmhartigheid.

H. Thérèse van Lisieux