Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen. Heb jij een goede vraag die er nog niet tussen staat? Stel hem gerust aan ons via het contactformulier.

Vragen over meedoen

Hoe doe ik mee?

Kijk op de pagina meedoen voor meer informatie. Zorg dat je de journal en het boek in bezit hebt, meld je aan en meld je groep aan via onze website. Je kunt zelf  vrouwen benaderen om mee te doen. Soms kun je ook aansluiten bij een groep, kijk hier of er bij jou in de buurt ook een groep is.

Hoeveel vrouwen kunnen er in een Magnificat 90 groep?

Minimaal 2 en maximaal 8, maar we raden aan om de groep te splitsen vanaf 8 mensen in twee groepen van 4 mensen.

Kun je ook starten met een oneven aantal vrouwen?

Zeker! Als er een groep is met een oneven aantal is er een buddy-drietal. 

Wat heb ik nodig om Magnificat 90 te doen?

Naast een groep vrouwen heb je 2 boeken nodig: de journal van Magnificat 90 en het boek Geloven in de liefde. Beiden kun je bestellen via de website van Samuel Advies. 

Hoe kom ik aan de journal en het boek?

Beiden kun je bestellen via de website van Samuel Advies.

Wanneer is de beste tijd om te beginnen aan Magnificat 90?

In principe zou je elk moment kunnen starten met Magnificat 90. We raden je aan om naar een hoogfeest toe te leven: het hoogfeest van Pasen, Kerst, Maria Tenhemelopneming, Christus Koning, de Heilige Thérèse, Maria Geboorte of een ander hoogfeest. Begin dan dus 90 dagen vóór dit hoogfeest, zodat dag 91 op het hoogfeest valt. Op de homepage vindt je de eerstvolgende startdatum. Meld je je aan? Dan krijg je van ons ook een kalender met alle potentiële startdata.

Kunnen mannen ook meedoen?

Magnificat 90 is speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Mannen kunnen meedoen aan Exodus 90, kijk voor meer informatie op www.exodus90.com

Praktische vragen

Help, ik heb helemaal geen tijd voor Magnificat 90. Hoe kan ik dit ooit in mijn dagelijks leven inbouwen?

Magnificat 90 is juist gemaakt om midden in het dagelijks leven te beleven. Of je nu moeder, werkende of student bent, voor ieder is het een mooie uitdaging om meer te focussen op datgene wat echt belangrijk is in het leven. Vele vrouwen zijn jou al voorgegaan in deze 90 daagse reis, dus het is mogelijk! Veel tijd die je normaal besteedt aan sociale media, films kijken e.d. zal nu vrij komen om te besteden aan bijvoorbeeld je familie, vrienden en gebed.

Ik ben moeder van een gezin met kleine kinderen… Kan het dan ook? 

Zeker, Magnificat 90 is juist ook voor jou als jonge moeder gemaakt. Jouw gezin blijft je eerste en allerbelangrijkste verantwoordelijkheid. Soms zal Magnificat 90 je wat minder tijd voor je gezin geven: bidden, lezen en de wekelijkse bijeenkomst kosten tijd. Besef ook dat dit momenten zijn waarin jij juist groeit als vrouw en moeder en dat je na deze tijd van gebed juist weer beter en gerichter je gezin kan liefhebben. Sta ook stil bij de tijd die je wint met je gezin doordat je nu niet meer op je mobiel zit terwijl je met de kinderen speelt, of doordat je avonden samen met je man nu niet meer opgevuld worden met Netflix, maar met gesprekken.

Wat nou als ik vakantie heb tijdens Magnificat 90, moet ik dan ook vasten?

De kans is groot dat je ergens gedurende de 90-daagse reis een vakantie tegenkomt. Je vakantie is er om tot rust te komen. De disciplines mogen hierbij geen belemmering zijn, maar kunnen je juist helpen. Misschien heb je wel wat extra tijd voor gebed, of kun je een mooi boek lezen. Als het jou helpt om te ontspannen en te genieten van je vakantie is het geen probleem om eens een cappuccino te drinken, een ijsje te halen of een keer lekker uit eten gaan. Probeer vooral het gebed en de gemeenschap vast te houden, en probeer niet overmatig te zijn. Het is goed om voor je vakantie na te denken over hoe je wilt omgaan met de disciplines in die periode. Bespreek dit ook met je buddy en met de groep.

Wat voor soort boeken kan ik wel/niet lezen?

Tijdens Magnificat 90 wordt aangeraden om boeken te lezen die je dichter naar God toe brengt. Denk hierbij aan de Bijbel, het dagelijks Evangelie of boeken over Heiligen of andere getuigenissen. Als je je hier aanmeldt sturen we je tips voor boeken die je tijdens of na Magnificat 90 kunt lezen.

Kan ik films/series kijken en zo ja welke?

In principe mag je tijdens Magnificat 90 ernaar streven om jouw schermtijd te minimaliseren. Het doel hiervan is vooral om de afhankelijkheid ervan te verminderen, en om geen loze tijd te besteden aan bingewatchen of zomaar series kijken. Je kan ervoor kiezen om helemaal geen film(pje)s te kijken tijdens deze 90 dagen. Gericht een opbouwende geloofsfilm kijken, bijvoorbeeld met anderen, kan wel een mooi alternatief zijn. Als je je hier aanmeldt sturen we je tips voor films of filmpjes die je tijdens of na Magnificat 90 zou kunnen kijken.

Vragen over de inhoud van Magnificat 90

Waarom de naam Magnificat 90?

Magnificat – verheug je, wees blij! Dat is letterlijk wat Magnificat betekent. Toen Maria net in verwachting was van de Verlosser, ging zij op bezoek bij haar nicht Elisabet, die ook in verwachting was (van Johannes de Doper). Als zij herkennen dat Maria werkelijk in verwachting is van de Zoon van God, zingt Maria haar vreugdevolle lofzang, het Magnificat

Het doel van de 90 dagen is om je diep in je hart te verheugen, en dat is waarom het Magnificat 90 is genoemd. Je mag meer en meer beseffen hoe geliefd je bent in God, en dat je een rotsvast vertrouwen mag hebben in Hem. Precies zoals Maria: zij wist niet wat er precies zou gaan gebeuren in haar leven. Zij wist wel wie zij was. Zij wist wel van Wie zij was: de geliefde dochter van God. Van de God die zijn beloftes altijd nakomt; van de God die jou overvloedige gaven schenkt; van de God die barmhartig is.

Waarom 90 dagen?

Om een goede gewoonte aan te leren en om een slechte gewoon af te leren heeft een mens minimaal 90 dagen nodig. 90 Dagen zijn natuurlijk niet genoeg om je hele leven te veranderen, maar ze geven je wel een goede start om te groeien in goede gewoontes, gericht op een leven met God.

Waarom vasten?

Jezus zelf vastte 40 dagen en nachten (zie Matteüs 4), en Hij vertelt ons in het Evangelie veel over het belang van vasten. De heiligen hebben dit ter harte genomen. Er is niet één  heilige in de Kerk die niet over het belang van vasten praat. Denk maar eens aan Heilige Moeder Teresa, Heilige Paus Johannes Paulus II, Heilige Thérèse van Lisieux, Heilige Jeanne d’Arc… Vertrouw bij het vasten op Jezus zelf en op al die heiligen van de Kerk die jou zijn voorgegaan.